Revalidatie na de knieoperatie

Revalidatie begint al de dag na uw operatie. De fysiotherapeut zal u dagelijks blijven bezoeken en in overleg met de orthopedisch chirurg uw revalidatieprogramma bespreken. U wordt gestimuleerd om te beginnen met de knieversterkende oefeningen en beweeglijkheidsoefeningen die u vóór de operatie hebt gekregen.

Een van de eerste dingen die u met behulp van uw kinesitherapeut leert is hoe u veilig uit bed kunt stappen, hoe u moet zitten en staan. U begint te lopen met een rollator, looprekje of met een paar krukken. Normaal gesproken wordt dit 2 keer per dag onder toezicht van de kinesitherapeut geoefend.

Naarmate u vooruitgang boekt en u meer vertrouwen krijgt, zult u in staat zijn om zelfstandig te lopen met behulp van een loophulpmiddel. Uw kinesitherapeut zal u verder leren om trappen op en af te lopen. Tegelijkertijd zal uw kinesitherapeut ook uw knieoefeningen beoordelen. Deze oefeningen zijn bedoeld om uw spieren zo te trainen dat u optimaal profijt heeft van uw operatie.

Loophulpmiddelen

Uw kinesitherapeut moet bepalen welk loophulpmiddel u na uw operatie gaat gebruiken. Naarmate u verder herstelt en sterker wordt en dus minder ondersteuning nodig heeft, zal uw kinesitherapeut het loophulpmiddel dat u gebruikt steeds weer aanpassen.

Hieronder staat een overzicht van de mogelijke loophulpmiddelen die u kunt gebruiken:

krukken
krukken
Looprek
looprek
Rollator
rollator

De eerste paar maanden na de operatie vergen veel inzet, motivatie en fysieke inspanning van uw kant om de knie weer goed te laten functioneren. Hoe actiever u meedoet, hoe sneller u herstelt.